Ny Electra-serie från Focal!

2009-09-02
Electra Be Serien Uppgraderas 

Att ta fram en serie som den tredje generationens Utopia sätter onekligen sina spår i en utvecklare. Det man lärde sig genom att ta fram högtalare som Diablo, Scala, Maestro och Grande Utopia vill man nu applicera i sina tidigare skapelser. Focal presenterar härmed en ny uppdaterad Electra Be serie med starka anor från Utopia Generation III.

Rent visuellt är det inte mycket som skiljer den tidigare generationen från den nya. Den stora skillnaden ligger i den nya Berylliumdiskanten,  ändringarna i delningsfilter och den nya stadgningen internt i chassit. Den nya Berylliumdiskanten är lite större (27mm) och ljudmässigt lenare. Den är enklare att matcha med elektronik och spelar lite lägre i frekvens jämfört med förra generationen. Dessa egenskaper tillåter ett mer sofistikerat delningsfilter som i sin tur skapar positiva effekter ner i mellanregister och bas. Kopplingen mellan elementen har förfinats och faskontrollen optimerats.

I övrigt så ligger den största förändringen i 1027Be där man gjort om portningen. 1028 BE som den numera heter, anammar den lyckade Powerflow portningen från Chorus 800V serien. Förutom en port i botten så finns det numera också en port bakåt på 1028Be. Detta har ökat basnivån utan att göra högtalaren nämnvärt svårare att placera.
 
Eftersom utseende och elementbestyckning i stort sett är oförändrat så kanske man ej heller förutser någon större skillnad ljudmässigt. Detta är en sanning med modifikation. Klangen och karaktären är inte förändrad men på denna nivå av högtalare är det de små justeringarna som gör den stora skillnaden. Det är inte enbart den nya Berylliumdiskanten som bidrar till den förhöjda upplevelsen. Mycket tid har lagts ner på att göra om delningsfilter och förbättra lådstadgningen. ”W” Elementen är numera också laserskurna precis som på Utopia serien. Man upplever dessa förbättringar på ett subtilt sett genom ett rikare mellanregister en mer nyanserad Bas och en större 3D känsla.

Man tar också tillfället i akt att uppdatera finishvalen till hela serien. Målet har varit att erbjuda finishar som lättare anpassar sig till miljön med en mer anonym känsla. De nya finisharna heter Champagne, Basalt och Slate Grey.

Champagne påminner lite om Classic men har mindre rött i sig. Färgen är inte så mättad och har en mycket behaglig ljust gulaktig ton.
Basalt är en finish som påminner mycket om den Valnötsfinish som många av möblerna har idag. Den är dock mattare och är mindre mättad än den typiska valnötsfinishen. I vissa typer av ljus ser den nästan grå ut.

Slate Grey är samma finish på hela högtalaren som frontbaffeln alltid har i Electra Serien. Tyvärr har jag inga bilder på denna finish som kanske kan bli den mest säljande av de tre då den är mycket stilig och numera har samma prislapp som övriga finishar.

Komplett förteckning över nya Electra 1008-serien hittar du här >>Focal